Aboriginalpaintings.dk





Udstillinger

Hjem

Galleri

Kunstnere

Udstillinger

Foredrag

Om os

Kontakt

Links

 

English

Baggrund for udstillingerne i grønland

 

Udstillinger af Australsk Aboriginal Kunst og Kultur i Grønland.

Historien bag hele ideen - en orientering.

Min mands og min interesse for og historie omkring Australien rækker langt tilbage og er beskrevet andet sted på vores hjemmeside.

Vores første udstilling af Australsk Aboriginal Kunst og Kultur foregår på Samsø i Påsken 2005. Mange af gæsterne stiller spørgsmål omkring fangstmetoder, dyreliv etc. En del af gæsterne var klædt i sælskindspels, og - viste det sig - havde boet og arbejdet i Grønland. Tidligere var der en grønlandsk højskole på Samsø.

Sidst i marts rejser vi til Darwin for ca. 3 måneder. Inden da, når vi lige at bestille rejser og sommerferie til Grønland i juli, da vores svigerinde og svoger skal arbejde i Ilulissat i tre måneder som hhv. sygeplejerske og fiskeforsker. Karin Borch skal arbejde på Sygehuset og Jørgen G. Nielsen skal arbejde på en engelsk oversættelse af: "Fisk i Grønlandske Farvande", Atuakkiorfik, Nuuk. ISBN: 87 558 0639 2). Grundet den stigende turisme i Grønland efterspørges engelsk sproget litteratur om dyr og natur.

Dorthe tre brødre har boet og arbejdet i Grønland, èn som pilot/navigatør ved Flyvevåbnet i 50'erne for at lede efter det forsvundne skib "Hans Hedtoft", èn anden som blikkenslager på Thule basen i 60'erne og èn tredje som tømrer og ivrig jæger- og fritidsfisker på Ikarasak i Diskobugten. Jeg har altid drømt om at komme til Grønland.

I april måned fra Darwin i 38 graders tropevarme mailer vi til Knud Rasmussen Museet i Ilulissat og tilbyder dem og andre museer i Grønland vores udstilling. Der er positiv respons fra Ilulissat og en række andre museer. Jeg sender oplysningsmateriale om udstillingen, oversigt over alle værker, CD'er med billeder af det hele, detaljer omkring omfang, (mål og vægt), emballering og ønsket forsikringssum. På det tidspunkt er oplægget fra vores side ment som en salgsudstilling.

I juli besøger vi museet flere gange og forklarer mere om vore hensigter og idèer med udstillingen og aftaler, at museet kontakte andre museer i Grønland. Syv museer i Grønland melder tilbage som interesserede, og vi får lavet en foreløbig vandreplan.

Da vi kommer hjem fra Grønland får Dorthe en invitation fra Den Australske Ambassade i København og regeringerne i Australiens Nordlige Territorium og Vestaustralien. De inviterer og betaler en pæn del af en to ugers rejse i Nord- Midt og Vestaustralien "Indigenous Arts and Crafts Collectors Mission". Dorthe takker mange gange og skynder sig af sted, og Mogens rykker sit forskningsophold og støder til i Darwin.

Tilbage i Aarhus i november fejrer vi åbningen af vores 4. udstilling sammen med ferniseringen på Bodil Rosenbergs udstilling "Den Sidste Tasmanske Prinsesse, Truganini" i Hinnerup Kulturhus og Bibliotek. Den daværende Hinnerup Kommune afholder tema-måneder og kunstudstillinger - og her altså handler det om Australien. Byens borgere opfordres til - i månedes løb - at komme med ting og historier fra "down under". Det bliver en åbningsdag med mange besøgende; den australske ambassadør i Danmark, Matthew Peek - Kronprinssens far John D. Donaldson og hustru Susan Donaldson deltager på åbningsdagen. Susan Donaldson havde vi tidligere mødt i Hobart, Tasmanien ved en privat middag.

I november er vi igen tilbage i Darwin. Der er stor begejstring for tanken om at lave udstillinger i Grønland blandt de kunstnere og kunstcentre, vi har mødt og kender i Australien. Også den australske ambassadør bakker op om udstillingen. Men vi erkender at en salgsudstilling over så lang en periode er umulig og ikke hensigtsmæssigt, derfor går vi i gang med at søge sponsorer til udstillingen.

Dorthe Birkmose & Mogens Gissel Nielsen

 

(19.02.2008)